🧀 FESTIWAL SERA NA GASTRO MIASTO 20–22.06! 🇮🇹🇳🇱🇵🇱

Takiej uczty dla fanów sera jeszcze nie było!
Podczas czerwcowej edycji Gastro Miasto zapraszamy Was na prawdziwe święto mleczarskiej magii – 3 dni pełne opowieści, degustacji, live-cookingu i spotkań z ludźmi, którzy o serze wiedzą wszystko. I mówią o nim z pasją, którą czuć w każdym kęsie.

📅 PIĄTEK | 20.06

  • 20:00 – Mamma Mia!
    O historii Parmigiano Reggiano, makaronach i oliwie opowie Pan Serek z Ser Jest Ser.
    Otwieramy 40-kilogramowy krąg sera i próbujemy klasyki: pasta e olio 🇮🇹

📅 SOBOTA | 21.06

  • 14:00 – O Holender!
    Opowieść o serach holenderskich z otwarciem kilkunastu krążków i degustacją
    🧀 Prowadzi: Pan Serek z Ser Jest Ser
  • 15:00 – Live cooking!
    Kamil Chowaniec z Stacji Breslau serwuje: kluski wrocławskie z 5-letnią goudą 🇳🇱
  • 16:00 – Pij, jedz, łącz
    Degustacja whisky i sera – nowe, zaskakujące połączenia
    🥃 Artur Brzychcy (Loża Dżentelmenów) & Pan Serek
  • 17:00 – Polskie serowarstwo & winiarstwo
    O historii i smaku opowiedzą: Marcin Kucharski (Koło Wina) i Pan Serek
    🍷 Z oczywistą degustacją
  • 19:00 – REKORD POLSKI!
    Najwięcej osób jedzących deserowy ser… jednocześnie.
    Przyjdź, zjedz i zostań częścią historii! 🧁

📅 NIEDZIELA | 22.06

  • 14:00 – Popiół, aromat i ciężar
    O alpejskich serach, które ważą po 90 kg i potrafią pachnieć jak mokre stopy po dwudniowej wędrówce 😉
    🧀 Prowadzi: Pan Serek z Ser Jest Ser
  • 15:00 – Kozi nie znaczy śmierdzący!
    Paulina Sawicka z Serotoniny opowiada o kozich serach i prowadzi degustację pełną serotoniny 🐐
  • 16:00 – Ciao Italia!
    Simone Gotuje zabiera nas do Włoch i przygotowuje live gnocchi ai quattro formaggi 🇮🇹🧄
  • 17:00 – Historia serowarstwa i winiarstwa od zarania dziejów
    Ostatni akord weekendu: wspólna opowieść i degustacja z Marcinem Kucharskim (Koło Wina) i Panem Serkiem.