Pełne menu na finałową edycję Gastro Miasto 27-29.09.2024
PAMPA
- Matambrito: Wieprzowina (matambre), ser provolone, papryczki padrón, grillowana czerwona cebula, sałata, majonez, sos chimichurri. Dostępna tylko na Gastro Miasto.
- Empanada (na słodko): Krem mleczny Dulce de Leche, suszone banany.
AMERKAŃSKI SEN
Smashburgery:
- Podwójny cheeseburger klasyczny (bułka maślana, wołowina, ser cheddar, ogórek kiszony, cebula, ketchup, musztarda).
- Podwójny cheeseburger Teriyaki (bułka maślana, wołowina, ser cheddar, ogórek zielony, prażony sezam, majonez, sos teriyaki, sos sriracha).
PIEROGI
- Ruskie Triple Onion
- Birria Beef Cilli
- Kompot
KURCZAKI!
- Buła z kurczakiem
Smażone trybowane udko z kurczaka, ostry miód, miks sałat, piklowana cebula z marchewką i różowy sos
MR.ZAATAR
Wrapy:
- Mrs.Cheese
- Labnita
- Mr.Zaatar
- Zeeta
- Cheaty Meaty
- Sugi
- La Bella Nutella
KOKU SUSHI
- Krewetki w tempurze
- Pierożki gyoza
- Spring Rolls
- Futomaki: Łosoś, krewetka w tempurze, wege
- Sushi hot dog
- Sushi burger
GARDEN GRILL
- Szaszlyk
- Kielbasa
- Kaszanka
- Karkowka
- Golonka
- Swojskie ziemniaczki z cebulą
COŚ INNEGO
Bezglutenowe:
- Autorska Pizza z batata (chorrizo/vegan/wegetariańska)
- Zapiekanka (chorrizo/vegan/wegetariańska)
- Gofry bez glutenu/bez laktozy
- Ciasta
- Desery
TEXICO/RUMBAR
- Real Double Smashy Smash: Podwójny smash burger w maślanej bułce, podwójny ser amerykański, sos firmowy, pikle.
- Brisket Sandwich: Wędzony mostek wołowy w maślanej bułce, kandyzowana kapusta, ser amerykański, musztarda jabłkowa.
- Birria Taco: Duszona karkówka w kukurydzianych taco, ser, birria do maczania.
RANDORI RAMEN
- Shrimp Sando: Chrupiące krewetki, biała kapusta, omlet tamago, miso mayo, harissa mayo, szczypiorek, sezam.
- Vega Sando: Grillowany pomidor bawole serce, pikantna fasolka szparagowa, grillowane tofu, miso mayo, szczypiorek, sezam.
- Buta Katsu Sando: Wieprzowina w panko, sezamowy dressing, japoński coleslaw z wakame, sos tonkatsu, szczypiorek.
Rameny:
- Ramen Shoyu: Klarowny bulion drobiowo-rybny, shoyu tare, boczek chashu, marynowane jajo, olej z cebuli, dymka, hosakimenma, cebula czerwona.
- Ramen Shio: Klarowny bulion drobiowo-rybny, shio tare, pierś z kurczaka, olej z cebuli, marynowane jajo, cebula czerwona, dymka.
- Ramen Tajwan Shoyu: Klarowny bulion drobiowo-rybny, shoyu tare, wieprzowina soboro, marynowane jajo, olej z chili, dymka, musztardowiec, hosaki menma, cebula czerwona.
- Ramen Tantan: Kremowy wywar drobiowy, tantan tare, olej chili, wieprzowina soboro, marynowana rzodkiew, czerwona cebula, orzechy ziemne, pak choi, marynowane jajo.
- Ramen Tantan Vegan: Kremowy wywar wegański, tantantare, olej chili, vegan soboro, marynowana rzodkiew, czerwona cebula, orzechy ziemne, pak choi, kiełki fasoli mung.
YAMAMOTO MATCHA
- Matcha Rocky (Drugi zbiór liści, większa goryczka): Rocky Latte, Rocky Strawberry Latte, Rocky Mango Latte, Rocky Lemon.
- Matcha Agata (Pierwszy zbiór liści, delikatna goryczka, szlachetny smak): Agata Latte, Agata Strawberry Latte, Agata Mango Latte, Agata Lemon.
- Houjciha (Prażona zielona herbata o orzechowym posmaku): Houjicha Latte, Houjicha Strawberry Latte, Houjicha Mango Latte, Houjicha Lemon.
Jesienne Nowości:
- Kinako Matcha i Houjicha Latte
- Pistachio i Houjicha Matcha Latte
PASIBUS
- Cheese Lava (potwierdzenie w toku)
- Podwójny smash cheese
- Poczwórny smash truflowy
FLOMARO
- Raclette: kanapka bawarska, cotto, prosciutto crudo, nduja, pancetta, salame, Wagyu, danie Raclette, Raclette & steak Wagyu (forma dania).
Dodatki:
- Trufla, rukola, salsa, jalapeno.
Ostrygi & Grill:
- Belle Normandy nr 3, Sentinelles nr 3, ostryga z sosem Bearneńskim, ostryga z masłem ziołowym, przegrzebki z grilla, żabie udka z grilla.
POKE POKE
- Kauai: Sushi ryż, surowy łosoś, spicy mayo, kimchi, kukurydza, imbir marynowany, awokado, ogórek.
- Maui: Sushi ryż, tofu ponzu, ogórek, oshinko, edamame, goma wakame, grzyby mun.
- Huli Moa: Sushi ryż, kurczak huli huli, edamame, ogórek, imbir marynowany, melon, goma wakame.
- Waikiki: Sushi ryż, tempeh teryiaki, edamame, ogórek, imbir marynowany, melon, goma wakame.
SOLLEIM
- KFC Spicy: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w słodko-ostrym sosie.
- KFC Yang: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w ostrym sosie z cynamonem.
- KFC Soy: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w słodko-sojowym sosie.
- KFC Cheese: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w serowej posypce. Podawane z dwoma ostrymi sosami.
- KFC Spicy Cheese: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w ostrej serowej posypce. Podawane z dwoma ostrymi sosami.
- KFC Buldak: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, podawane z intensywnie ostrym sosem do polewania.
- Crispers: Frytki ziemniaczane w kształcie łódeczek.
ŻEBERKA!
- Buła Wrocław: Grillowane żeberko, boczek, cheddar, kolesław, cebula, pomidor, pikle, sos musztardowy.
- Fulrak: Wolno pieczone, następnie grillowane żeberko boczkowe, pieczone ziemniaki, kolesław, sos.
SUFRA
- Hummus: Hummus, mix ziół, oliwa miętowa, granat, dukkah, chleb pide.
- Mutabal: Pasta z bakłażana, harissa, oliwa miętowa, mix ziół, granat, dukkah, chleb pide.
- Labneh: Labneh, peynir, kiszona cytryna, pomidor konfitowany, oliwa miętowa, cebula w sumaku, dukkah, chleb pide.
- Adana Jagnięcina: Jagnięcina, ryż libański, grillowane warzywa, harissa, cacik, chleb pide, dukkah.
- Adana Baranina: Baranina, labneh, ryż libański, pomidor, toum, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
-Shish Taouk: Kurczak w kawałkach, ryż libański, pomidor, labneh, toum, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Adana Jagnięcina w Bułce: Jagnięcina, bagietka, cacik, harissa, pomidor, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Adana Baranina w Bułce: Baranina, bagietka, cacik, harissa, pomidor, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Shish Taouk w Bułce: Kurczak w kawałkach, bagietka, labneh, pomidor, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Ayran
DZIKI ZWIERZ
- Kanapka z Szarpanym Dzikiem
- Podwójny Smash Burger z Jelenia
- Dziki Hot Dog (kiełbaska z dzika)
MABAKI PIZZA
- Margheritta: Sos pomidorowy, mozzarella, bazylia, oliwa EV.
- Funghi: Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto cotto, pieczarki.
- Vege: Sos pomidorowy, mozzarella wegańska, pomidorki koktajlowe, cebula, papryka kolorowa, szpinak baby, oliwa EV.
- Profonda: Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto cotto, pesto bazyliowe, oliwa EV.
- Prosciutto: Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto crudo, pomidorki koktajlowe, rukola, parmezan, oliwa EV.
- Salami Piccante: Sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, cebula biała, oliwa ostra EV.
- Górska: Sos pomidorowy, mozzarella, ser kozi łomnicki, swojski wędzony boczek, cebula karmelizowana.
ELOMORDO
- Na Sztywniutko: Sos elo, mozzarella, pieczarki.
- Osiedlowy Klasyk: Sos elo, mozzarella, szynka, pieczarki.
- Ciach Bajera: Sos elo, mozzarella, salami pikantne.
- Siema Wariat: Sos elo, mozzarella, kurczak, ogórek konserwowy, cebula czerwona.
IZAKAYA
Onigiri:
- Awokado z Serkiem
- Edamame z Solą / Majo
- Kurczak Teriyaki / Majo / Teriyaki Sos
- Pieczony Łosoś / Serek / Sos Mango
- Krewetka w Tempurze / Spicy Majo / Aonori
- Spicy Tuna / Spicy Majo / Sezam
Tempura:
- Tempura Krewetkowa (3 szt.)
- Tempura Kalmar (3 szt.)
- Tempura Mix (3 szt. Krewetki, 2 szt. Kalmar)
U WĘDZONYCH
- Cheek to Cheek: Szarpany polik wołowy, truflowy majonez, piklowana cebula i chili (zeszłoroczny zwycięzca konkursu „Best Burger in Europe”).
- Pastrami: Grillowana maślana bułka, majonez koperkowy, ogórki piklowane.
- Nie Pal Mostów: Wędzony mostek wołowy, sos BBQ, domowe pikle.
- Dirty Pig: Szarpana łopatka wieprzowa, sos mango-habanero, domowe kimchi.
THALI
- Veg Manchurian
- Veg Samosa
- Chicken Samosa
- Butter Masala
- Tikka Masala
- Madras
- Palak
- Ryż
- Naan
- Mango Lassi
GIRO
- Włoskie Panuozzo: Kulinarny specjał stworzony przez Giuseppe Mascolo w 1983 roku w Gragnano.
- Panuozzo Uovo Wege: Bułka neapolitańska, 2 jajka sadzone, ser cheddar, pomidorki koktajlowe, mix sałat, szczypiorek, majonez.
- Panuozzo Pollo: Bułka neapolitańska, kurczak sous vide, 2 jajka sadzone, pomidory koktajlowe, szczypiorek, mix sałat, sos majo-pesto.
- Panuozzo Scamorza: Bułka neapolitańska, grillowany ser scamorza, karczochy, pieczarki, czerwona cebula, szczypiorek, mix sałat, oliwa truflowa, oliwa chili, majonez truflowy.
- Panuozzo Nocca: Bułka neapolitańska, szarpana golonka, ogórek kiszony, prażona cebulka, szczypiorek, jalapeño, mix sałat, sos musztarda-chrzan-majo.
CHAO BAO
Bułeczki Bao (2 szt.):
- Bao Szarpana Wieprzowina
- Bao Kurczak w Panierce
- Bao Wegetariańskie z Pieczarką Marynowaną
- Bao Krewetka w Tempurze
W OGNIU SZASZŁYKARNIA
- Szaszłyk z Karkówki
- Kiełbasa z Grilla (własnej produkcji)
- Zestaw z Kiełbą
- Zestaw z Kiełbą XXL
- Ogórek Kiszony
- Lawasz Ormiański
- Ziemniak ze Słoniną
Sosy Firmowe:
- Gruziński (pomidorowy ze świeżą kolendrą)
- Śmietankowy (z czosnkiem i koperkiem)
- Adżika
- Ketchup i Musztarda z Ukrainy
- Kwas Taras Chlebowy
GRUBA PANDA
- Frytki Belgijskie
- Stripsy z Frytkami
- Popsy z Frytkami
- Krążki Cebulowe
- Ser Smażony
- Krążki z Kalmara
- Pierożki Gyoza
- Kąski Serowe
- Ryba z Frytkami
- Krewetki
- Bataty
SALUMERIA
Autorskie kanapki przygotowywane są na bazie autentycznych włoskich składników, dostarczanych bezpośrednio od lokalnych producentów z Włoch. Dbamy o to, aby każdy składnik, który trafia do naszych kanapek, odzwierciedlał prawdziwe smaki Italii. Pieczywo, które używamy do każdej kanapki, pochodzi z renomowanej, rzemieślniczej piekarni Plon, która słynie z doskonałej jakości focacci i chleba pszennego. Starannie dobrane składniki, takie jak delikatne prosciutto crudo, aromatyczna mortadella z pistacjami, dojrzewająca bresaola, czy kremowe sery pecorino, sprowadzamy bezpośrednio od lokalnych włoskich dostawców, aby zagwarantować niepowtarzalny smak i autentyczność.
STREFA SŁODKA
- Eklery (Meistersztk)
- Lody (Krasnolód)
- Mochi (Mochiarnia)
- Churros
STREFA SERÓW
- Bułka z matiasem
- Bułka z raclette
- Makaron z krążka parmigiano
- Oscypki klasyczne i z boczkiem z żurawiną
- Deseczki serów, wędliny i oliwki do wina
NATA CAFE
- Portugalia: Pastel de Nata, portugalskie babeczki, portugalskie pierogi.
- Turcja: Baklawa w różnych smakach, chałwa w różnych smakach.
- Włochy: Cannoli w różnych smakach.
BAŁKAŃSKIE SMAKI
- Lokum tureckie, owocowe oraz czekoladowe w około 15 smakach.
- Ratluk serbski, owocowy w 18 smakach.
- Czuchczela gruzińska, orzech włoski w połączeniu z sokami owocowymi granatu oraz winogrona.
- Burek serbski, słona przekąska, ciasto filo ze szpinakiem, pietruszką, serem.
- Vanillice serbskie, tradycyjne ciasteczka wypiekane w okresie świątecznym.
OSTRE SZTOSY
- Ostre sosy
- Papryki marynowane
- Kimchi
1000 PAPRYK
- Sos fermentowany
- Dżemy
- Miody w różnej skali ostrości
- Pikantna sól
- Super ostry susz z papryk
- Ostre żelki (nowość) - kwaśne żelki z ekstraktem z kapsaicyny
BUBBLE TEA
- Róża: Herbata zielona, syrop różany, kulki malina + smoczy owoc
- Sunset: Herbata zielona, syrop grejpfrut + truskawka, kulki malina + limonka
- Błękitna Laguna: Herbata zielona, syrop liczi i curacao, kulki mango i marakuja
- Cytrus: Herbata czarna, syrop cytryna, kulki cytryna + mięta
- Stwórz sam: Herbata zielona lub czarna, syrop do wyboru, kulki do wyboru (3 smaki)
STREFA WINIARZY
Poznaj 6 winiarzy, którzy wybrali Dolny Śląsk, aby rozwijać swoją pasję, jaką jest winiarstwo. Tradycja uprawy winorośli na Dolnym Śląsku sięga aż XII w. Na Gastro Miasto możecie poznać właścicieli pięknych winnic rozciągających się na wzgórzach Trzebnickich, przedgórzu Sudeckim czy Krainie Wygasłych Wulkanów. Na stoiskach sprawdzicie, czym w aromacie różnią się szczepy takie jak Riesling czy Solaris, rondo czy zweigelt, i porozmawiacie z lokalnymi rzemieślnikami.
STREFA PIWOWARÓW
Browarstumostów zaprasza na swoje dwa stoiska, gdzie będziecie mogli spróbować szerokiej gamy piw, które reprezentują pełen przekrój ich możliwości.
W ofercie znajdziecie zarówno dobrze znane i lubiane klasyki, takie jak Pale Ale i truskawkowy Berliner Weisse, jak i unikalne piwa sezonowe:
STRAWBERRY DELIVERY – piwo z polskimi truskawkami i piankami marshmallow,
SPRUCE IPA – smak jesieni, czyli IPA z dodatkiem świerku,
ART+79 Philly Pastry Smoothie Sour – ostatnio najlepiej oceniane piwo, stworzone we współpracy z browarem Funky Fluid.
To jednak nie wszystko! Po raz pierwszy na Gastro Miasto będziecie mogli napić się historycznego piwa SCHOPS, czyli pszenicznego symbolu Wrocławia.
A dla fanów żużla coś specjalnego! Na każdym stoisku dostępne będzie SPEEDWAY PALE ALE – idealne piwo do kibicowania naszej drużynie w walce o złoto!