Menu „Gastro Miasto 2024” 23-25.08.2024

PAMPA
- Matambrito: Wieprzowina (matambre), ser provolone, papryczki padrón, grillowana czerwona cebula, sałata, majonez, sos chimichurri. Dostępna tylko na Gastro Miasto.
- Empanada (na słodko): Krem mleczny Dulce de Leche, suszone banany.

MEATOLOGIA
- Beef Smashburger: 2 x wołowina, 2 x ser mimolette, sałata rzymska, ogórek kiszony, grillowana cebula cukrowa, royal mayo, bułka maślana.
- Wagyu Smashburger: 2 x japońska wołowina Wagyu, 2 x ser mimolette, sałata rzymska, ogórek, grillowana cebula cukrowa, ponzu mayo, bułka maślana.
- Lamb Smashburger: 2 x nowozelandzka jagnięcina, 2 x ser mimolette, cebula sumakowa, ogórek, ajvar mayo, bułka maślana.

OVO
- Stek Wołowy New York (130g): Sos ranch z tahini, kiszony szczypior, frytki z ziołami, pomidor XO.
- Tatar Wołowy (120g): Pikle, ziemniaczany tost, sos holenderski, trufla z nori.
- Burrata di Bufala: Tost maślany, pesto z orzechami włoskimi, kosho brzoskwiniowe.
- Cheeseburger z Dorsza: Brioche, ser cheddar, lodowa sałata, sos tatarski z cytryną, smażona cebula.

RANDORI RAMEN
- Shrimp Sando: Chrupiące krewetki, biała kapusta, omlet tamago, miso mayo, harissa mayo, szczypiorek, sezam.
- Vega Sando: Grillowany pomidor bawole serce, pikantna fasolka szparagowa, grillowane tofu, miso mayo, szczypiorek, sezam.
- Buta Katsu Sando: Wieprzowina w panko, sezamowy dressing, japoński coleslaw z wakame, sos tonkatsu, szczypiorek.
- Ramen Shoyu: Klarowny bulion drobiowo-rybny, shoyu tare, boczek chashu, marynowane jajo, olej z cebuli, dymka, hosaki menma, cebula czerwona.
- Ramen Shio: Klarowny bulion drobiowo-rybny, shio tare, pierś z kurczaka, olej z cebuli, marynowane jajo, cebula czerwona, dymka.
- Ramen Tajwan Shoyu: Klarowny bulion drobiowo-rybny, shoyu tare, wieprzowina soboro, marynowane jajo, olej z chili, dymka, musztardowiec, hosaki menma, cebula czerwona.
- Ramen Tantan: Kremowy wywar drobiowy, tantan tare, olej chili, wieprzowina soboro, marynowana rzodkiew, czerwona cebula, orzechy ziemne, pak choi, marynowane jajo.
- Ramen Tantan Vegan: Kremowy wywar wegański, tantan tare, olej chili, vegan soboro, marynowana rzodkiew, czerwona cebula, orzechy ziemne, pak choi, kiełki fasoli mung.

PASIBUS
- Poczwórny Smash Truflowy
- Poczwórny Smash
- Burger Kurek
- Burger Truflowy

FLOMARO
- Raclette: Pieczywo rzemieślnicze, korniszony.
- Cotto: Pieczywo rzemieślnicze, korniszony.
- Pancetta: Pieczywo rzemieślnicze, korniszony.
- Salsiccia Picante: Pieczywo rzemieślnicze, korniszony.
- Jamon: Pieczywo rzemieślnicze, korniszony.
- Wagyu A9: Pieczywo rzemieślnicze, korniszony.
- Raclette Plate: Pieczony ziemniak, cotto, jamon, salsiccia picante, korniszony, oliwki, rukola.
- Dodatki: Rucola, jalapeno, pasta truflowa.
- Ostrygi Speciale Maguer, Poise Speciale, Josephine.
- Grillowane ostrygi: Ostryga z masłem estragonowym, grana padano, brioszka; ostryga Rockefeller z gruyere i brioszką.
- Shrimp Roll, Przegrzebki z grilla (3 szt.)

CHINGU
- Popcorn Chicken: Smażone kawałki kurczaka w panierce, w czterech smakach (słodki, ostry, musztardowy, posypka serowa).

POKE POKE
- Kauai: Sushi ryż, surowy łosoś, spicy mayo, kimchi, kukurydza, imbir marynowany, awokado, ogórek.
- Maui: Sushi ryż, tofu ponzu, ogórek, oshinko, edamame, goma wakame, grzyby mun.
- Huli Moa: Sushi ryż, kurczak huli huli, edamame, ogórek, imbir marynowany, melon, goma wakame.
- Waikiki: Sushi ryż, tempeh teryiaki, edamame, ogórek, imbir marynowany, melon, goma wakame.

SOLLEIM
- KFC Spicy: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w słodko-ostrym sosie.
- KFC Yang: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w ostrym sosie z cynamonem.
- KFC Soy: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w słodko-sojowym sosie.
- KFC Cheese: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w serowej posypce. Podawane z dwoma ostrymi sosami.
- KFC Spicy Cheese: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, obtoczone w ostrej serowej posypce. Podawane z dwoma ostrymi sosami.
- KFC Buldak: Kawałki kurczaka smażone na głębokim oleju, podawane z intensywnie ostrym sosem do polewania.
- Crispers: Frytki ziemniaczane w kształcie łódeczek.

ŻEBERKA
- Buła Wrocław: Grillowane żeberko, boczek, cheddar, kolesław, cebula, pomidor, pikle, sos musztardowy.
- Fulrak: Wolno pieczone, następnie grillowane żeberko boczkowe, pieczone ziemniaki, kolesław, sos.

PASTRAMI SUMMER
- Kanapka Mistrzowska: Pastrami ze smokera, ser mimolette, cebula karmelizowana, marynowane ogórki, sos NY, bułka kukurydziana.

TEXICO/RUMBAR
- Real Double Smashy Smash: Podwójny smash burger w maślanej bułce, podwójny ser amerykański, sos firmowy, pikle.
- Brisket Sandwich: Wędzony mostek wołowy w maślanej bułce, kandyzowana kapusta, ser amerykański, musztarda jabłkowa.
- Birria Taco: Duszona karkówka w kukurydzianych taco, ser, birria do maczania.

SUSHI CORNER
- Futomaki Filadelfia, Futomaki z pieczonym łososiem, Futomaki ebi tempura.
- Temaki: Z tatarem z łososia, ebi tempura.
- Sushi Bowl: Z tatarem z łososia lub z krewetkami w tempurze.

PAPI CHULO
- Quesadillas fritas de barbacoa / pollo: Kukurydziane ciasto, ser, kukurydza, crème fraiche, sałata, salsa. Z wołowiną lub kurczakiem.
- Quesadilla fritas de vegetales: Wersja wegetariańska.
- Torta de Pollo: Grillowany kurczak marynowany w sosie adobo, pasta z fasoli, guacamole, pomidor, cebula, kolendra, sałata.
- Guacamole: Meksykańskie awokado, kolendra, limonka, pomidorki cherry, totop

SUFRA
- Hummus: Hummus, mix ziół, oliwa miętowa, granat, dukkah, chleb pide.
- Mutabal: Pasta z bakłażana, harissa, oliwa miętowa, mix ziół, granat, dukkah, chleb pide.
- Labneh: Labneh, peynir, kiszona cytryna, pomidor konfitowany, oliwa miętowa, cebula w sumaku, dukkah, chleb pide.
- Adana Jagnięcina: Jagnięcina, ryż libański, grillowane warzywa, harissa, cacik, chleb pide, dukkah.
- Adana Baranina: Baranina, labneh, ryż libański, pomidor, toum, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Shish Taouk: Kurczak w kawałkach, ryż libański, pomidor, labneh, toum, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Adana Jagnięcina w Bułce: Jagnięcina, bagietka, cacik, harissa, pomidor, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Adana Baranina w Bułce: Baranina, bagietka, cacik, harissa, pomidor, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Shish Taouk w Bułce: Kurczak w kawałkach, bagietka, labneh, pomidor, cebula w sumaku, mix ziół, dukkah.
- Ayran

DZIKI ZWIERZ
- Kanapka z Szarpanym Dzikiem
- Podwójny Smash Burger z Jelenia
- Dziki Hot Dog (kiełbaska z dzika)

TEXICO/RUMBAR
- Real Double Smashy Smash: Prawdziwy podwójny smash burger w maślanej bułce, podwójny ser amerykański, sos firmowy, pikle.
- Brisket Sandwich: Długo marynowany i wędzony mostek wołowy w maślanej bułce, z kandyzowaną w klonowym kapustą, serem amerykańskim i musztardą jabłkową.
- Birria Taco: Długo duszona karkówka - bardzo aromatyczna - w kukurydzianych taco, amerykański ser, birria do maczania.

MABAKI PIZZA
1. Margheritta: Sos pomidorowy, mozzarella, bazylia, oliwa EV.
2. Funghi: Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto cotto, pieczarki.
3. Vege: Sos pomidorowy, mozzarella wegańska, pomidorki koktajlowe, cebula, papryka kolorowa, szpinak baby, oliwa EV.
4. Profonda: Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto cotto, pesto bazyliowe, oliwa EV.
5. Prosciutto: Sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto crudo, pomidorki koktajlowe, rukola, parmezan, oliwa EV.
6. Salami Piccante: Sos pomidorowy, mozzarella, salami piccante, cebula biała, oliwa ostra EV.
7. Górska: Sos pomidorowy, mozzarella, ser kozi łomnicki, swojski wędzony boczek, cebula karmelizowana.

ELOMORDO
- Na Sztywniutko: Sos elo, mozzarella, pieczarki.
- Osiedlowy Klasyk: Sos elo, mozzarella, szynka, pieczarki.
- Ciach Bajera: Sos elo, mozzarella, salami pikantne.
- Siema Wariat: Sos elo, mozzarella, kurczak, ogórek konserwowy, cebula czerwona.

IZAKAYA
- Onigiri:
- Awokado z Serkiem
- Edamame z Solą / Majo
- Kurczak Teriyaki / Majo / Teriyaki Sos
- Pieczony Łosoś / Serek / Sos Mango
- Krewetka w Tempurze / Spicy Majo / Aonori
- Spicy Tuna / Spicy Majo / Sezam
- Tempura:
- Tempura Krewetkowa (3 szt.)
- Tempura Kalmar (3 szt.)
- Tempura Mix (3 szt. Krewetki, 2 szt. Kalmar)

U WĘDZONYCH
- Cheek to Cheek: Szarpany polik wołowy, truflowy majonez, piklowana cebula i chilli (zeszłoroczny zwycięzca konkursu „Best Burger in Europe”).
- Pastrami: Grillowana maślana bułka, majonez koperkowy, ogórki piklowane.
- Nie Pal Mostów: Wędzony mostek wołowy, sos BBQ, domowe pikle.
- Dirty Pig: Szarpana łopatka wieprzowa, sos mango-habanero, domowe kimchi.

THALI
- Veg Manchurian
- Veg Samosa
- Chicken Samosa
- Butter Masala
- Tikka Masala
- Madras
- Palak
- Ryż
- Naan
- Mango Lassi

GIRO
- Włoskie Panuozzo: Kulinarny specjał stworzony przez Giuseppe Mascolo w 1983 roku w Gragnano.
- Panuozzo Uovo Wege: Bułka neapolitańska, 2 jajka sadzone, ser cheddar, pomidorki koktajlowe, mix sałat, szczypiorek, majonez.
- Panuozzo Pollo: Bułka neapolitańska, kurczak sous vide, 2 jajka sadzone, pomidory koktajlowe, szczypiorek, mix sałat, sos majo-pesto.
- Panuozzo Scamorza: Bułka neapolitańska, grillowany ser scamorza, karczochy, pieczarki, czerwona cebula, szczypiorek, mix sałat, oliwa truflowa, oliwa chili, majonez truflowy.
- Panuozzo Nocca: Bułka neapolitańska, szarpana golonka, ogórek kiszony, prażona cebulka, szczypiorek, jalapeño, mix sałat, sos musztarda-chrzan-majo.

QUE PASA
- Paella z Owocami Morza

CHAO BAO
- Bułeczki Bao (2 szt.):
- Bao Szarpana Wieprzowina
- Bao Kurczak w Panierce
- Bao Wegetariańskie z Pieczarką Marynowaną
- Bao Krewetka w Tempurze

WOO THAI
- Pad Thai
- Pad Krapao
- Geang Gali
- Tom Yum
- Kuay Tiao
- Sajgonki
- Dodatki: Kurczak, Wołowina, Krewetki, Tofu

W OGNIU SZASZŁYKARNIA
- Szaszłyk z Karkówki
- Kiełbasa z Grilla (własnej produkcji)
- Zestaw z Kiełbą
- Zestaw z Kiełbą XXL
- Ogórek Kiszony
- Lawasz Ormiański
- Ziemniak ze Słoniną
- Sosy Firmowe:
- Gruziński (pomidorowy ze świeżą kolendrą)
- Śmietankowy (z czosnkiem i koperkiem)
- Adżika
- Ketchup i Musztarda z Ukrainy
- Kwas Taras Chlebowy

GRUBA PANDA
- Frytki Belgijskie
- Stripsy z Frytkami
- Popsy z Frytkami
- Krążki Cebulowe
- Ser Smażony
- Krążki z Kalmara
- Pierożki Gyoza
- Kąski Serowe
- Ryba z Frytkami
- Krewetki
- Bataty

STREFA SŁODKA

OUI OUI
- Jej wysokość beza:
- Beza dacquoise: Orzechy, daktyle, krem karmelowy.
- Beza pistacjowa: Pistacje, maliny.
- Beza morelowa: Pieczone morele, wanilia, krem waniliowy.
- Rozpływające się w ustach ptysie:
- Ptyś pistacjowy z malinami: Mus angielski, pistacje, malina z prosecco.
- Ptyś waniliowy z morelami: Krem patissiere, konfitura morelowa, wanilia.
- Sernik baskijski w trzech odsłonach:
- Sernik baskijski - klasyk.
- Sernik baskijski pistacjowy.
- Sernik baskijski mocno czekoladowy.
- Wisienka na torcie - nasze makaroniki:
- Makaronik kawowy: Mus angielski, karmel z Baileys, jeżyny.
- Makaronik pistacjowy: Mus pistacjowy, maliny z trawą cytrynową.
- Makaroniki francuskie - selekcja smaków.
- Pistacjowe cookie z dodatkami.

MEISTERSZTYK
- Eklery: Pistacja, Baileys, Madagaskar, Rocher, lemon curd, tiramisu, Rafaello, Snickers, malinowy, matcha.
- Kawa na ciepło i na zimno: Klasyki espresso, americano, cappuccino, latte.
- Latte pistacjowe.
- Na zimno: Mango espresso, tonic espresso.
- Gofrance gofry z croissantów: Do wyboru sos pistacjowy lub biała czekolada z orzechem.
- Posypki: Jagoda, malina, gryka tarta.
- Bita śmietana.
- Lody: Śmietanka, pistacja, cytryna.

MOCHIARNIA
- Menu mochi: Oreo, truskawkowy cheesecake, borówkowy cheesecake, pistacja tropik, mango-marakuja, czerwona fasola adzuki, biała fasola matcha, tiramisu, liczi w jogurcie truskawkowym.
- Menu dorayaki: Nadzienie czerwona fasola adzuki, nadzienie czerwona fasola adzuki z kremem białym, nadzienie czerwona fasola adzuki z kremem matcha.

HOLENDERSKIE SŁODKOŚCI
- Stroopwafle: Wypiekane na miejscu kruche ciasto przełożone karmelem.
- Poffertjes: Puszyste mini pankejki, podawane z najwyższej jakości dodatkami.

KRASNOLÓD
- Lody: Śmietanka, mango z marakują, czekolada.

STREFA SERÓW

SER JEST SER
- Bułka z matiasem
- Bułka z raclette
- Makaron z krążka parmigiano
- Oscypki klasyczne i z boczkiem z żurawiną
- Deseczki serów, wędliny i oliwki do wina

SEROTONINA
- Festiwalowe deski serów w kilku wariantach
- Mućka z grilla, czyli ser w typie halloumi

PAŁAC MOJĘCICE
- Sery krótko dojrzewające (fresh and aged fresh cheeses):
- Ser mojęcicki (fresh cheese), krążek ok. 250g, smaki:
- Z czosnkiem niedźwiedzim
- Z kozieradką
- Z czarnuszką
- Z pomidorami i bazylią
- Ser solankowy, z dodatkiem tymianku i papryki chili
- Sery dojrzewające (minimum miesiąc):
- Gouda mojęcicka
- Popielnik (ser dojrzewający z popiołem)
- Sery długo dojrzewające (minimum 4 miesiące):
- Alpejski
- Szwajcarski
- Z pieprzem
- Przetwory:
- Słoik 200ml konfitura z czerwonej cebuli
- Ketchup z buraka

NATA CAFE
- Portugalia:
- Pastel de Nata
- Portugalskie babeczki
- Portugalskie pierogi
- Hiszpania:
- Paella z owocami morza
- Paella Nero
- Fideua z owocami morza
- Paella Valenciana
- Paella Vegan
- Tapas (mule, krewetki, małże itp.)
- Turcja:
- Baklawa w różnych smakach
- Chałwa w różnych smakach
- Włochy:
- Włoskie cannoli w różnych smakach

BAŁKAŃSKIE SMAKI
- Lokum tureckie, owocowe oraz czekoladowe w około 15 smakach
- Ratluk serbski, owocowy w 18 smakach
- Czuchczela gruzińska, orzech włoski w połączeniu z sokami owocowymi granatu oraz winogrona
- Burek serbski, słona przekąska, ciasto filo ze szpinakiem, pietruszką, serem
- Vanillice serbskie, tradycyjne ciasteczka wypiekane w okresie świątecznym

OSTRE SZTOSY
- Ostre sosy, papryki marynowane, kimchi

1000 PAPRYK
- Sos fermentowany, dżemos, miody w różnej skali ostrości, pikantna sól, super ostry susz z papryk, ostre żelki - to nasza nowość - kwaśne żelki z ekstraktem z kapsaicyny

BUBBLE TEA
1. Róża: Herbata zielona, syrop różany, kulki malina + smoczy owoc
2. Sunset: Herbata zielona, syrop grejpfrut + truskawka, kulki malina + limonka
3. Błękitna laguna: Herbata zielona, syrop liczi i curacao, kulki mango i marakuja
4. Cytrus: Herbata czarna, syrop cytryna, kulki cytryna + mięta
5. Stwórz sam: Herbata zielona lub czarna, syrop do wyboru, kulki do wyboru (3 smaki)

STREFA WINIARZY

Poznaj 13 winiarzy, którzy wybrali Dolny Śląsk, aby rozwijać swoją pasję, jaką jest winiarstwo. Czy wiesz, że tradycja uprawy winorośli na Dolnym Śląsku sięga aż XII w.? Podczas festiwalu Flow poznajcie właścicieli pięknych winnic rozciągających się na wzgórzach Trzebnickich, przedgórzu Sudeckim czy Krainie Wygasłych Wulkanów. Będziecie mogli sprawdzić, czym w aromacie różnią się szczepy takie jak Riesling czy Solaris, rondo czy zweigelt i osobiście porozmawiać z lokalnymi rzemieślnikami na ich stoiskach.

STREFA PIWOWARÓW

Browar Stu Mostów zaprasza na Gastro Miasto! Na aż pięciu stoiskach spróbujecie piw z całego przekroju oferty browaru – zarówno znanych i lubianych klasyków (w tym piw bezalkoholowych), jak i specjalnie przygotowanych premier: piwo inspirowane matcha latte na owsianym mleku czy piwo oparte na słynnych lodach Orange Popsicle. Na stoisku Beer Geek Madness będziecie mieć do wyboru piwa od zaprzyjaźnionych polskich i zagranicznych browarów, a dodatkowo zapraszamy na specjalnie dedykowane stoisko z piwami z serii WILD, gdzie odkryjecie smak piw dzikich.